Thorleif Kristensen går til filmen

Mail: Mail@thorleifkristensen.dk

Da Thorleif Kristensen blev kontaktet af Christian Sønderby Jepsen, instruktørstuderende på Den Danske Filmskole, der ville lave en dokumentar om ham, var han straks med på ideen.

"En håndværker i Manegen", som dokumentaren kommer til at hedde, skal være med til at skabe værdi omkring håndværkerens arbejde.

 

"Jeg hørte et radioprogram med Thorleif for et par år siden, hvor han blev spurgt hvorfor han vil sælge musik, når han er bager og ikke musiker", fortæller Christian.

"Thorleifs svar var, at bagere går og lytter til musik hele dagen - så de ved mindst lige så meget om musik som dem fra pladebranchen gør".

"Jeg kunne godt lide hans svar - for det viser, at han er med til at bryde nogen fordomme om, at håndværkere ikke er interesserede i kultur".

 

Da Christian skulle lave sin studiedokumentar i forbindelse med instruktøruddannelsen, besluttede han sig derfor for at forfølge sin gamle ide om at lave en film om Thorleif Kristensen.

 

 

Ingen klovn i manegen

 

Thorleifs mange kasketter, som økologisk bager, musiker, pladeselskabsejer og forretningsmand, bliver vist i dokumentaren.

Størstedelen af dokumentaren foregår i en cirkusmanege, "Det Dokumentaristiske Cirkus", hvor Thorleif optræder med at bage et brød.

 

"I "Det Dokumentariske Cirkus" bliver håndværkeren fremstillet som en af "hverdagens artister"", fortæller Christian.

"Den gammeldags cirkusmanege var anderledes end idag. Det var ikke ligesom nu, hvor der er klovne på scenen, som det er meningen, man skal grine af".

"Der var derimod kunstnere og håndværkere, som blev hyldet, fordi de var gode til deres håndværk. Det er den stil, jeg forsøger at vende tilbage til gennem dokumentaren, der også som genre ligger meget tæt på cirkuset, i og med at det er et virkeligt menneske, der spiller sig selv".

 

For Christian er det er det ikke blot en måde at vise respekten for det traditionelle håndværk på, men også en hyldest til Thorleif og hans evner til at bryde med fordomme og grænser.

 

 

Ung og original

 

Thorleif ser frem til at se dokumentaren:

"Hvis det var en gammel dokumentarist, som havde opsøgt mig, ville jeg nok ikke have været så interesseret", fortæller han.

"Men Christian er ung og tilpas original til at han nok skal få lavet noget, som er godt og underholdende".

Gennem de sidste to måneder har Christian fulgt Thorleif som en skygge - i bageriet, på scenen, i butikken og i hans forsøg på at

fremme gennemskueligheden i foreningsmiljøet i Danmark.

Det sidste har de seneste par år ledt til kontroverser mellem Thorleif Kristensen og Rytmisk Musik Danmark (tidligere FAJABEFA), som

Thorleif mener er et ineffektivt og administrationstungt system.

Thorleifs kamp mod de brodne kar i systemet kommer også til udtryk i dokumentaren, hvor Thorleif optræder med en computer som et

symbol på "kampen mod nepotisme".

Thorleif er meget positiv overfor Christians Sønderbys ideer: "Han har ramt den rigtige åre, især i denne tid, hvor der er så meget

fokus på dokumentaren og den ligefrem udråbes til at være fremtidens spillefilm", mener Thorleif Kristensen.

 

"En Håndværker i Manegen" var færdig i marts måned 2005. Der var i den forbindelse en åben forevisning på filmskolen.

Skolegade 19

2500 Valby